Медицинските сестри ще започнат от утре ежедневни протести.  Протестът започна

...
Медицинските сестри ще започнат от утре ежедневни протести.  Протестът започна
Коментари Харесай

Медицинските сестри не се разбраха с министерството, ще протестират всеки ден

Медицинските сестри ще стартират от на следващия ден ежедневни митинги. 
 Медицински сестри стачкуваха за почтени заплати, Ананиев даде обещание нарастване до 20 дни (снимки)
Протестът стартира на 1 март поради неприятните условия на труд и ниските заплати в бранша. Тогава медицинските сестри се договориха със здравния министър Кирил Ананиев за пролонгация от 20 дни, като през това време да се види по какъв начин ще бъдат разпределени отпуснатите на общинските и регионалните лечебни заведения 30 млн. лв., а по-късно да се проведат нови договаряния. 

След срещата си със здравния министър през днешния ден те оповестиха, че не са удовлетворени от свършеното досега и не са сигурни дали ще бъдат изпълнени поетите към тях задължения, по тази причина са решени да възобновят митингите.

В страната демонстрациите ще са пред лечебните заведения, а София - пред постройката на Министерството на здравеопазването.

Участие в митингите на следващия ден са заявили медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори от над 40 града. Те упорстват за еднаква съществена заплата за всички експерти по здравни грижи без значение от местоработата или собствеността на болничното заведение - най-малко две минимални работни заплати за страната или 1120 лева Сред настояванията им е още спомагателните хонорари и техните размери да са с регламентирани правила и според от натовареността, както и почасово възнаграждение на нощния труд и в допълнение заплащане за работа в незабавно поделение. 

След днешната среща Кирил Ананиев разгласи, че медицинските сестри не са усетили отпущането на средствата, тъй като процедурата по усвояването на парите не е завършила, само че може би до 1 април те ще получат обещаното нарастване. 

„ Изпълних уговорката към протестиращите експерти по здравни грижи и през днешния ден им предоставих резултатите от разбора на възнагражденията, който екипът ми извърши за всяка болница. Два са главните извода, които анализът постанова. На първо място е сериозният проблем с дефицита на фрагменти, в частност експертите по здравни грижи, в системата. Налице е трайна наклонност страната ни да разполага със приблизително 420 сестри на 100 хиляди души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съответствие 820 медицински сестри на 100 хиляди души ", изясни Ананиев.

По думите му анализът е посочил още, че всяка болница има свои правила и правила за образуване на работната заплата. 

„ В лечебните заведения със 100% държавна благосъстоятелност междинната съществена работна заплата към 1 януари е 758 лева, а междинната брутна работна заплата 1470 лева.; при лечебните заведения с 50% и над 50% държавно присъединяване в капитала междинната съществена работна заплата към е 668 лева, а междинната брутна работна заплата 1166 лева.; при общинските лечебни заведения междинната съществена работна заплата е 668 лева, а междинната брутна работна заплата 1040 лева Същевременно към 31 декември междинната брутна работна заплата в страната е 1123 лева Анализът ни сподели, че в обособените лечебни заведения няма механизъм за образуване на работната заплата. Ето за какво дружно с протестиращите експерти по здравни грижи взаимно ще изготвим методика за образуването и разпределението на разноските за личен състав в къси периоди ", сподели той.

Работната група ще се събере на 26 март и ще би трябвало да създаде методика в границите на 2 седмици. До 30 юни, когато е крайният период за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде реализиран консенсус по нея, същата ще бъде импортирана в Министерски съвет, допълни министърът.

Той уточни, че няма по какъв начин да се извадят спомагателни средства от лечебните заведения за заплати, тъй като това ще задълбочи проблемите на лечебните заведения. 

Синдикални и съсловни организации показаха поддръжка за настояванията на здравните експерти и приканиха още веднъж за разговор. Подкрепа заявява и омбудсманът Мая Манолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР